torsdag 22 mars 2012

Vad är matte? Räkna med bloggen?



Hej på er!

Tänk att matteboken ska vara så viktig för barn, speciellt när de är små. När blev matematik = mattebok? Var det när barnen fyllde 7år och började första klass, eller var det när de som 1,5 åring satt i samlingsringen på förskolan och räknade hur många barn som var närvarande? Kanske när de byggde med stora klossar....ett jättehögt torn...etc?

Denna vecka har vi på skolan haft vinterlek tillsammans med förskolorna Hoppet och Dungen. På skolan delade vi in oss i faddergrupper och sedan fyllde vi på med grupper från förskolorna. Det är en härlig tradition som vi har haft några år nu och varje år passar vi på att boka in samma vecka, nämligen Pi-veckan, v12. Bilder och mer info om själva Vinterleken kommer senare. 

Vi i skolan behöver verkligen anstränga oss i att förklara, påpeka, visualisera, påminna att matematikboken bara är en del av vad som är matematik. Tex så har klassen fått ta del av den statistik som kommer varje vecka som visar på hur väl besökt vår blogg är. 
Först fick vi ta redan på hur man läste i tabellen, och hur man kan ta reda på olika fakta ur den. Tex så såg vi att från den ena veckan till den andra så hade antalet bloggläsare fördubblats från 44st till 88st! Wow! Vilka räkneexempel vi fick sedan…..efter en stunds viss förvirring…klev fler och fler på tåget och plötsligt hade vi en fantastisk uppfinningsrikedom och fick uppgifter att lösa såsom ”Hur många förstagångsbesökare var det mellan onsdag och söndag?”Hur många återkommande besökare var det på tisdagen och lördagen tillsammans?” Viktiga begrepp prövades och tränades såsom ”Hur många fler bloggläsare var det på söndagen jämfört med onsdagen? …och hur många färre bloggläsare var det på onsdagen jämfört med söndagen?”

…….Fröken var riktigt nöjd och pratade om att nu hade vi tränat på flera av målen som vi jobbar mot i ämnet matematik….barnens kommentar var…”får vi äntligen börja jobba nu?”……..platt fall=)

//Fröken









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar